Moskovan lähiön pata
Moskovan lähiöpata
Moskovan pata viittaa jo nimellään Neuvostoliittoon ja sen takia tällä muikealla pataruu'alla on kenties ennakkoluuloja herättävä kaiku. Se on kuitenkin hyvin länsimaalaisen keittiön tuote, joka satunnaisesti ammentaa Neuvostojen kansojen keittokulttuurista, mutta alunperin sen on tunnetuksi tehnyt Mysi Lahtinen. Jos länsimaista historiankirjoitusta on uskominen, tätä lihaisaa ruokaa ei olisi Neuvostoliitossa edes voinut valmistaa. Vaan meillä ei ole varaa pataa soimata sen nimen perusteella. Tärkeintä on, että masu tulee täyteen ja tällä se toteutuu pariin kertaan koko perheelle. Tämä on todellista lähiöruokaa.
Ainekset
- 1 kg naudan lihaa (ulkopaistia, paahtopaistia tai jotain mikä on tarjouksessa)
- 2-3 sipulia
- 4 kpl valkosipulin kynsiä
- 1/2 dl vehnäjauhoja
- hieman hunajaa
- 1 kpl lihaliemikuutio
- 7 dl vettä
- 1 tl mustapippuria
- 1 tl cayennepippuria
- 1 tl suolaa
- voita nokare paistamiseen
- 2 dl purkki smetanaa
- 120g sinihomejuustoa
- 160/320g (eli pahvipurkki) herkkusieniä
- 4 kpl suolakurkkuja
Valmistus
⌚ 3 tuntia, josta suurin osa on vain uunissa kypsyttelyä- Ota liha ajoissa lämpenemään ja pilko se miehen peukalonpään kokoisiksi paloiksi.
- Hienonna sipulit ja siivuta valkosipulit ja kuullota ne pannulla voissa.
- Lisää mausteet ja heitä sekaan 3 kpl pilkottuja suolakurkkuja.
- Siirrä kuullotetut ainekset pataan odottelemaan.
- Kuumenna pannu oikein kuumaksi 'täysille' ja ruskista lihanpalat, mausta suolalla.
- Kaada ruskistetut lihat pataan, ripottele vehnäjauhot ja sekoita vähän kauhalla.
- Lisää hunajaa ruokalusikallinen
- Kiehauta vesi ja lihaliemikuutio kattilassa tai pannulla, jotta saat kaiken lihan rasvat irti
ja kaada liemi pataan. - Lisää homejuusto murentelemalla ja smetana ja kieräytä kauhalla ennen uuniin laittoa.
- Hauduttele uunissa ensimmäinen tunti 175 asteessa. Siitä eteenpäin riittää 120 astetta.
- Tarkista välillä, ettei aivan kuivu ja lisää vettä tarpeen mukaan.
- Uunissa pata pidetään vähintään 1,5 tuntia , mutta mieluummin pitempään
eli pari tuntia tai ainakin perunoiden kypsymiseen saakka. - Halkaise herkkusienet ja lisää pataan noin puoli tuntia ennen tarjoilua eli siinä hetkessä, kun olet laittanut perunat kiehumaan.
- Pilko viimeinen suolakurkku ja ripottele se padan pinnalle, kun asetat padan pöytään.
Tarjoiluehdotus
Peruna kuorineen keitettynä on paras tärkkelys tähän ruokaan. Toisena päivänä syötynä voi toki kokeilla riisiäkin. Salaatti sopii hyvin, mutta koska kulttuurimatka itäiseen naapuriin on kyseessä, pitää tarjolla olla punajuuria. Myös porkkana raakana tai raaste antaa mukavasti suutuntumaa ja purtavaa, sillä huolella haudutettu liha ei hampaille vastusta anna. Ilman tummaa leipää tai limppua ei kannata aloittaa ateriaa. Ruokajuomaksi kirkasta, tässä tapauksessa hanavettä, sillä arkena tätäkin tehtiin. Pyhäpäivänä tarjoiltuna mikään ei sovi paremmin pöytään kuin pullo Stolichnaya [ pääkaupunkilainen, suom. huom. ] vodkaa. Emme kuitenkaan kannusta liioiteltuun alkoholinkäyttöön, joten pullo riittänee.
YYA-asenne ✪✪✪✪✪ (5/5)
Monikulttuurisuus ✪✪✪✪✪ (5/5)
Monikulttuurisuus ✪✪✪✪✪ (5/5)
Urbaani meininki ✪✪✪✪✪ (5/5)