Lasagne perisuomalaiseen tapaan
Italialainen keittiö on opettanut meille, että vehnäjauhosta saa monta erilaista ruokaa, joita kutsutaan yleisesti nimellä pasta . Kun vielä lisätään jauheliha, niin kyseessä on tietysti bolognese eli bolognalaiseen tapaan, tai paremminkin sanottuna perisuomalaiseen tapaan. Lasagnea voi tehdä myös vegenä tai pinaatilla ja fetalla tai jollain muulla, mutta parhaimmillaan se on jauhelihapohjaiseen soosiin perustuvana. Lasagnesta tykkäävät kaikki. Oletko koskaan tavannut ketään, joka siitä sanoisi, että non mi piace. Joskus lounasruokaloissa saa lasagnea, joka on joko lötköä tai sitten liian kuivaksi paistettu piirakkaa muistuttava kuiva kakku. Tähän mokaan ei saa langeta, joten lasagne pitää tehdä ensisijaisesti itse ja kotona tarjottavaksi.
Ainekset
Tästä syö kuusi nälkäistä tai koko perhe.
Jauhelihasoosiin
- 400-500g eli paketti naudan jauhelihaa
- 12-15 kpl lasagne-levyjä
- 2 sipulia
- muutama kynsi valkosipulia, jos sattuu olemaan
- 1 purkki tomaattimurskaa
- 1 dl vettä
- 1 tl suolaa
- 1 tl mustapippuria
- 1 tl timjamia
- 2 tomaattia
Juustokastikkeeseen
- 50 g voita
- 1 dl vehnäjauhoja
- 1 litra maitoa
- 1 tl suolaa
- mustapippuria
- 100-125 g eli pussi emmental-mozzarellaraastetta
Valmistus
⌚ 60 min.
- Kuori ja hienonna sipulit ja paista ne öljytyllä pannulla
- Lisää tomaattimurska ja vesi. Käännä levy 'kakkoselle'
- Lisää suola ja mustapippuria, jota tietysti maun mukaan.
- Lisää timjami ja siivutetut valkosipulin kynnet ja jätä soosi muhimaan.
- Voitele paistovuoka voiklimpillä ja heitä loput voista kattilaan sulamaan.
- Lisää vehnäjauho sulaan voihin ja sekoittele samalla noin puolet maidosta perään.
- Lisää mausteet ja maidosta, kun edellinen seos alkaa kuumentua.
- Lisää melkein kaikki juustoraasteet ja sekoita samalla.
- Kaada vuo'an pohjalle osa soosista.
- Lado (1.) kerros levyjä siten että ne ihan vähän limittyvät toisiinsa.
- Seuraavaan kerrokseen taas soosia ja juustokastiketta.
- Lado uusi (2.) levykerros ja toista edellinen, jos tavaraa tuntuu riittävän.
- Viimeiseen kerrokseen tulee enää jämät jauhelihasoosista ja loput juustokastikkeesta.
- Viipaloi tomaatit ja levittele ne päällimmäiseksi.
- Ripottele loput juustoraasteet tai hinkkaa jääkaapista löytyneet jämäpalat raasteeksi
Kertauksen vuoksi ladontajärjestys
- SOOSI-LEVY
- SOOSI-JUUSTOKASTIKE-LEVY
- SOOSI-JUUSTOKASTIKE-LEVY
- SOOSIN JÄMÄT- JUUSTOKASTIKE-TOMAATIT JA JUUSTOA
Paista uunissa 200 asteessa melko tarkasti arvioiden 35 minuuttia. Uunista riippuen tuossa voi olla muutaman sekunnin ero. Pinta saa hieman kärvähtää, se ei haittaa, mutta älä päästä ylikypsäksi.
Tarjoiluehdotus
Suomessa kun syödään, niin ketsuppia olla pitää. Pastaruokien kanssa näkkileipä on aina oivallinen valinta ja ruokajuomaksi käy melkein mikä vain Chianti, mutta tilanteesta riippuen myös vesi tai maito, mutta olutta ei voi suositella kuin korkeintaa aperitiivina tai digestiivinä, mutta makunsa kullakin.
Tämä on yhteisöllinen ruoka. Käyttötapaus 1) Äiti haluaa nähdä lapsensa ja kertoo heille, että tekee sunnuntaina lasagnea. Takuuvarmasti kaikki omat ja pari naapurin lasta on sunnuntaina paikalla.
Käyttötapaus 2) Neito haluaa päästä nuoren miehen sydämeen. Lasagnella se onnistuu tai sitten pitää vaihtaa nuori mies sellaiseen, jolla ei ole sitoutumiskammoa.