Poronkäristys
Poronkäristys
Jotkut luulevat, että poronkäristys on jotain ihmeellistä tai vaikeaa valmistaa.
Ja sehän ei tietysti pidä paikkaansa, sillä tämä ruokalaji on Lapista kaiketi kotoisin.
Vaikeinta poron kärtsän tekemisessä on tienata rahat, joilla tuota poron lihan ylijäämäistä silppua saa hankittua perheen ruuaksi. Tämä ei ole ruoka, jota kannattaa tarjota vieraille 50-vuotispäivinään, sillä siihen se on aivan liian kallista. Kotioloissa poron voi korvata edullisemmalla vaihtoehdolla, kuten uusiseelantilaisella saksanhirvellä, joka ei yhtään häpeä maussa tai laadussa, mutta on hinnaltaan tarjouksessa murto-osan tästä kotimaisesta tuotteesta.
Ja sehän ei tietysti pidä paikkaansa, sillä tämä ruokalaji on Lapista kaiketi kotoisin.
Vaikeinta poron kärtsän tekemisessä on tienata rahat, joilla tuota poron lihan ylijäämäistä silppua saa hankittua perheen ruuaksi. Tämä ei ole ruoka, jota kannattaa tarjota vieraille 50-vuotispäivinään, sillä siihen se on aivan liian kallista. Kotioloissa poron voi korvata edullisemmalla vaihtoehdolla, kuten uusiseelantilaisella saksanhirvellä, joka ei yhtään häpeä maussa tai laadussa, mutta on hinnaltaan tarjouksessa murto-osan tästä kotimaisesta tuotteesta.
- 300-400g poronkäristyslihaa (tai sitä uusiseelantilaista saksanhirveä)
- 2 sipulia
- 50g voita
- 2 tl suolaa
- maustepippuria, kokonaisia
- 2 tl rosmariinia
Valmistus
⌚ 30-60 min.
Valmistukseen kannattaa varata ainakin tunti. Tämän kyllä tekee nopeamminkin siinä ajassa, mikä menee perunamuusin valmistamiseen, mutta itse tykkään aloittaa tästä, jotta saa muhiintua rauhassa.
- Laita paistinpannu kuumenemaan ja pilko ja hienonna sillä aikaa sipulit
- Heitä voi kuumentuneelle pannulle sulamaan. Pidä pannu 'täysillä'
- Sipulit ja poronkäristys perään pannulle
(jos käristys on pakaste, sen voi heittää pannulle jäisenä) - Paista kunnes kaikki neste on haihtunut
- Lisää suola ja maustepippurit. Näissä ei kannata nuukailla. Sekoita vielä pieni hetki.
- Lisää kylmää vettä, kunnes liha melkein kastuu kokonaan.
- Mausta vielä jauhetulla rosmariinilla.
- Jätä liedelle muhimaan pienellä lämmöllä 'kakkosella' ja valmista sillä aikaa perunamuusi.
Tarjoiluehdotus
Kuten jo todettu, tämä kannattaa tarjoilla vain valikoidulle ruokailijaryhmälle perunamuusin kera. Puolukkasurvos on lähes välttämätön lisuke ja tässä ateriassa nimenomaan survottua puolukkaa, johon makeuttajaksi lisätään ruokalusikallinen siirappia. Jos näitä ei satu olemaan, niin toki puolukka- tai karpalohillo puolustaa paikkaansa. Punajuuri, herkku- tai suolakurkku täydentää mukavasti. Ruokajuomaksi tietysti maito ja leiväksi rukiista.
Lähiruoka-arvosana: ✪✪✪✪✪
Kenelle: 🚺🚹🚻 (ydinperheelle)