Burgundin pata

Burgundin pata

Burgundyn pata viittaa nimellään Ranskaan ja vielä enemmän siksi, että siihen yleensä lisätään punkkua. Kuitenkin se on lähtöjään jostain ihan muualta. Mutta väliäkös siltä kunhan tulee masu täyteen ja maistuu hyvältä. Pataruoka on parhainta pakkasella eli sopii hyvin talviseen aikaan syötäväksi, kun ruualta halutaan lämpöä ja kotoisuutta. Sitä tarjoaa tämä ruoka, jota kannattaa tehdä kerralla enemmän eli satsi, josta perhe syö kahteen kertaan.




Ainekset


  • 1 kg naudan lihaa (ulkopaistia, paahtopaistia tai jotain mikä on tarjouksessa)
  • 1 pkt pekonia
  • 3-4 porkkanaa
  • 3 sipulia
  • hillosipuleita
  • 200g (paketti) herkkusieniä
  • 1/2 dl vehnäjauhoja
  • tomaattipyrettä
  • 3-4 lakeerinlehteä
  • 2-6 dl punaviintä
  • 1 kpl lihaliemikuutio
  • 3 tl timjamia

Valmistus

⌚ 3 tuntia, josta suurin osa on vain uunissa kypsyttelyä


  1. Ota liha ajoissa lämpenemään ja pilko se miehen peukalon kokoisiksi paloiksi.
  2. Pilko porkkanat ja sipulit ja kuullota ne öljytyllä teflonpannulla ja laita sivuun.
  3. Voit myös kuullostaa hieman pilkottuja herkkusieniä, jos haluat
  4. Kuumenna teflon-pannu oikein kuumaksi 'täysille' ja ruskista lihanpalat, mausta suolalla ja rouhi vähän pippuria päälle ja laita ne pataan
  5. Leikkele pekoni saksilla siivuiksi pannulle ja paista niitä hetki ja lisää ne pataan
  6. Kiehauta tilkka vettä pannulla, jotta saat kaiken pekonin ja lihan rasvat irti ja kaada pataan.
  7. Sirottele noin 1/2 dl vehnäjauhoja padassa lojuvien lihojen päälle
  8. Ruuttaa perään puoli tuubillista tomaattipyrettä
  9. Kaada pataan sipulit, porkkanat, sienet, hillosipulit ja yrttimausteet
  10. Ja sitten se odotettu hetki eli punaviinin lisääminen. Olisihan se suotavaa, että viini olisi ranskalaista bourgognea, mutta RTKC-konseptin mukaisesti: kaikki käy ja mielummin enemmän kuin vähemmän. Eli siitä vaan jotain chileläistä tonkkaa tai polkupyöräviintä.
    Kannattaa kuitenkin jättää jotain juotavaksikin.
  11. Nestettä pitää kuitenkin olla niin paljon, että kaikki padassa oleva siihen juuri peittyy, joten jos olet nuuka viinin kanssa, niin keitä muutama desilitra lihalientä ja lisää sitä tarvittava määrä.
  12. Pata uuniin pariksi tunniksi. Aluksi voi olla 170 astetta ja sitten pudotetaan 120 asteeseen.
    Tarkista välillä, että nestettä on tarpeeksi ja anna muhia.


Tarjoiluehdotus

Koska padasta riittää kahdeksi päiväksi syötävää, on sitä lisukkeilla kiva muunnella. Ensimmäisen päivän ateriaan tärkkelykseksi sopii mainiosti pommes de terre eli maan omenat eli perunat. Seuraavana päivän kun keittelee kaveriksi vähän riisiä ja mikrottaa padan jämät, niin tästä saa aivan kuin uuden ruokalajin vaivatta. Salaatilla ja punajuurilla saa vähän lisää punaisen sävyjä tähän klassikkoomme. Ruokajuomaksi tosiaan punkkua, jos ei enää tarvitse samana päivänä ajaa. 


EU-myönteisyys             ✪✪✪✪✪ (5/5)
Maistuvuus                     ✪✪✪✪✪ (5/5)